Cerrahi İşlemler

Radyofrekans Termokoagülasyon

Radyofrekans Termokoagülasyon (RF Termokoagülasyon)

Radyofrekansı düzeyinde elektrik akımı beyin hücrelerine verildiğinde o bölgede doku ölümü olmaktadır. Bu işlemin hareket bozukluklarında kullanılma amacı, yakınmalardan sorumlu olan merkezlerin tahrip edilmesi ve bu sayede iyilik sağlamaktır.

RF Termokoagülasyon kimlerde uygulanır?

Bu işlem özellikle Parkinson hastalığındaki titreme, ilaç kullanımına bağlı diskinezi, esansiyel tremor ve distonide kullanılır. Genellikle tek taraflı olarak (sağ veya sol) uygulanır. Bu nedenle her iki kol ve bacağında yakınma olan hastalar için çok uygun değildir. İleri yaşta ve sadece tek tarafındaki yakınmaların düzelmesi yaşam kalitesini artırabilecek hastalarda da kullanılabilir. Örneğin her iki elinde titremesi olan ileri yaşta bir hastada sadece sağ elindeki titremenin tedavi edilmesi ve bu sayede yemek yemek, suyunu içmenin mümkün olabilmesi gibi.

RF Termokoagülasyon nasıl yapılır?

Tedavi kararı verilen hastaya çok ayrıntılı MR çekilir. Elektrod ile tahrip edilecek bölgenin ayrıntılı görüntüsü elde edilir. Hasta ameliyat sabahı hastaneye yatırılır. Başına stereotaktik çerçeve takılarak CT çekilir. Bilgisayarda koordinat hesabı yapılır. Daha sonra ameliyathaneye gidilir. Hastanın kafatasında 3-4 mm.lik bir delik açılır. Buradan elektrod ilerletilerek hedeflenen noktaya ulaşılır. Uygun nokta olup olmadığı test uyarılarla kontrol edilir. Eğer uygun nokta belirlendi ise elektrod vasıtası ile dokuya enerji aktarımı yapılır. Bu radyofrekansındaki enerji ile dokuda ısınma ve sonucunda tahribat olur. Böylece hastanın hedeflenen yakınmalarında azalma veya geçme görülür.

RF Termokoagülasyonun avantaj ve dezavantajları nelerdir?

RF termokoagülasyon herhangi bir sarf malzemesi içermemektedir. Kısa sürede yapılabilecek bir tedavidir. Sonuçları derhal ortaya çıkar. Pil takıldığında yapılması gereken ve haftalar sürebilen pil ayarlaması işlemlerine gerek yoktur. Vücuda bir cihaz konulmadığı için enfeksiyon riski yok denecek kadar azdır. Dezavantajı ise geri dönüşümlü bir işlem olmamasıdır.

©️ 1999 – 2024 – www.beyinpiliameliyati.com Her Hakkı Saklıdır.